Hooggevoeligheid bij kinderen

Marieke Uncategorized
Hooggevoeligheid bij kinderen Kikke Coaching raalte(1)-min

Hooggevoeligheid kinderen:

Omgaan met overprikkeling

Onze maatschappij vraagt veel van ons, maar zeker ook van kinderen! In mijn werk als coach zie ik veel kinderen die hooggevoeligheid bij kinderen ervaren en daardoor overprikkeld zijn. Wat is dat overprikkeld zijn? Vaak herken je het aan dat kinderen zeggen mijn hoofd zit zo "vol". Dit betekent vaak dat kinderen te veel prikkels ervaren en deze niet meer los kunnen laten.

Hooggevoeligheid bij kinderen Kikke Coaching raalte(2)-min

Wat is Overprikkeling bij Hooggevoelige Kinderen?

Een prikkel is een stukje informatie die binnenkomt via je zintuigen. We kunnen prikkels horen, zien, voelen, ruiken en proeven, dit worden externe prikkels genoemd. Maar ook pijn, gedachten, gevoelens en emoties zijn prikkels, dit zijn interne prikkels. Normaal gesproken verwerken je hersenen deze prikkels zonder dat je het in de gaten hebben. Ze selecteren wat belangrijk is en filteren de prikkels die niet belangrijk zijn. Bij overprikkeling worden prikkels niet goed verwerkt. Je ervaart meer prikkels of het kost meer moeite om prikkels te verwerken.

Hooggevoeligheid bij kinderen Kikke Coaching raalte(1)-min

Kenmerken van Overprikkeling bij Hooggevoelige Kinderen

  • Vermoeidheid
  • Sneller boos, geïrriteerd of emotioneel
  • Hoofdpijn
  • Moeite met nieuwe informatie opnemen
  • Moeite met denken, concentratie en geheugen
  • Omdat je aan de buitenkant niet ziet of iemand overprikkeld is, zorgt het vaak voor onbegrip.

Het belang van begrip voor kinderen met hooggevoeligheid

Het is cruciaal om overprikkeling bij hooggevoelige kinderen serieus te nemen en hen te voorzien van de nodige ondersteuning. Door hen te helpen omgaan met overprikkeling, kunnen we hun welzijn en kwaliteit van leven verbeteren.

Hoe kunnen ouders helpen bij overprikkeling van hooggevoelige kinderen!

Ouders spelen een essentiële rol in het ondersteunen van overprikkelde kinderen met hooggevoeligheid. Door een veilige en rustige omgeving te bieden en hen te leren omgaan met emoties, kunnen ouders een grote impact hebben op het welzijn van hun kinderen.

Meer weten over overprikkeling en hooggevoeligheid bij kinderen?

Wil je meer weten over overprikkeling en hooggevoeligheid bij kinderen of hoe hiermee om te gaan? Neem dan contact op voor een kennismakingsgesprek.

Wil je even sparren en weten wat ik voor jullie kind kan betekenen, neem gerust contact met mij op!

Het gezicht achter Kikke Coaching

Marieke Velderman

In het onderwijs heb ik gezien hoe kinderen worstelden met zelfvertrouwen, stress, concentratieproblemen, boosheid en zelfstandigheid. In plaats van deze uitdagingen in een grote klas aan te pakken, koos ik voor een meer individuele aanpak als kindercoach.

Mijn doel is om elk kind in zijn 'kracht' te zetten, zelfvertrouwen te vergroten, assertiviteit te stimuleren en innerlijke rust te bevorderen. Dat verdient elk kind.

In het onderwijs heb ik gezien hoe kinderen worstelden met zelfvertrouwen, stress, concentratieproblemen, boosheid en zelfstandigheid. In plaats van deze uitdagingen in een grote klas aan te pakken, koos ik voor een meer individuele aanpak als kindercoach. Mijn doel is om elk kind in zijn 'kracht' te zetten, zelfvertrouwen te vergroten, assertiviteit te stimuleren en innerlijke rust te bevorderen. Dat verdient elk kind.